Ugrás a fő tartalomra

Accuton CELL kerámia hangsugárzók

Közel már 5 éve, hogy épülő aktív dobozomhoz kerestem megfelelő magas sugárzót és egy Accuton C30-6-024 is felkerült a lehetséges motorok listájára. Akkor nem ő került ki nyertesen, bár talán neki voltak a legattraktívabb mérési eredményei.
Az idő teltével az Accuton számomra még mindig csak mint lehetséges középsugárzóként került fel a bakancslistámra. Egy készülőben lévő teljesen Accuton hangszórókra épülő 3 utas aktív doboz előzetes próbadoboza került hozzám, amely egy C25-6-158 magas és egy C90-6-724 közép CELL szériás Accuton hangszóróval lett szerelve. A CELL meghajtók egyedi kialakítása és szerelési módjukon felül a mérési eredményeik is nagyon tetszettek. Annak ellenére, hogy kevésbé láttam túl sok fantáziát egy kerámia magasban, a mérések alapján mégis inkább a magas sugárzó teljesítménye nyűgözött le a kettő CELL sugárzó közül.
A Hifi bogár nyughatatlan és a jó pár kellemesen eltöltött év után kezdtem alternatívát keresni a Seas T29CF002 "Crescendo" magas helyett. Az alábbi mérésen jól látszik, hogy kellemesen alacsony a torzítása 7 kHz-ig. Alul is elég sokára > 2 kHz alatt kezd el emelkedni a torzítás tendenciája, ami mélyen válthatóságot sugall, amire nálam szükséges is a relatív alacsony 2,3 kHz körül keresztezési frekvencia miatt:
  • 2 kHz - 6 kHz között az átlagos torzítás -65 db (0,06%) körül alakul.
  • 4 kHz-nél a -60 dB (0,1%) torzítás csúcs tisztán 3. felharmonikusból származik
  • A 8,5 kHz körüli -50 dB (0,3%) csúcsért pedig 2. felharmonikus felelős.

Próbáltam a kemény membránosok közül keresni, de valahogy a berilliummal szerelt típusok közül  egyik sem nyerte el szimpátiámat. Visszakeresve a 25 mm-es Accuton CELL magas méréseit és ennek a nagyobb 30 mm-es C30-6-358 változatának marketing igéretei (ultra low distortion around 0.07% @ 2.83V and 0.5% max. @ 110dB)  alapján a nagyobbik CELL komolyan felkeltette érdeklődésemet, olyannyira, hogy rendeltem is 1 párat.

Az alábbi és a fenti Crescendo összehasonlító mérések mind 2,83 Veff mérőjellel és 20 cm mérőmikrofon távolsággal készültek.

A C25-6-158 frekvencia válasza és harmonikus torzítása:
  • A frekvencia átvitelben a 35 kHz-es rezonancia jóval a felső hallható határfrekvencia felett és ráadásul kellemesen csillapított.
  • 2 - 7 kHz között rendkívül alacsony és egyenletes a torzítás profilja -60dB (0,1%).
  • Csak 2 kHz alatt emelkedik a torzítása, ez jól találkozik a gyári javasolt 2 kHz feletti alkalmazással.
  • 9 kHz alatt picivel -32 dB (2,5%) torzítás csúcsban a  2. felharmonikus dominál.

A C30-6-358 mérése:
  • A 32 kHz csúcs valamelyest alacsonyabban van, de még mindig jóval a kritikus határ felett.
  • 1,1 - 6 kHz között hihetetlenül alacsony és egyenletes a torzítás profilja -68dB (0,04%)
  • 1,4kHz alatt emelkedik csak meg a torzítása, ez szintén találkozik, vagy még talán bőven túl is teljesíti a gyárilag specifikált 1,8 kHz feletti alkalmazhatóságot.
  • 7,5 kHz körül torzítás csúcsban szerencsére szintén a  2. felharmonikus dominál.


És, hogy teljes legyen az összehasonlító mérések palettája itt van a C90-6-724 közép mérése is:

  • Torzítás alacsonyan 200 Hz alatt kezd emelkedni a növekvő membrán kitérés miatt.
  • A 3,3 kHz torzítás csúcs -43dB (0,7%) tisztán 3. felharmonikusból származik (a frekvencia válaszban látható 10 kHz rezonancia csúcs miatt)
  • 200 Hz és 2,5 kHz között az átlagos torzítás -60 dB (0,1%) körül vagy alatt van.
  • 0, 30 és 60 fokos átvitelek 2,5 kHz környékén nyílnak szét, ezért valahol itt vagy alacsonyabban illik elváltani a magassal. Ráadásul ez a fajta váltás enyhíteni tudja a 3,3 kHz környékén tapasztalt torzítás csúcsot is.

Összehasonlítva a Seas T29CF002 és Accuton C30-6-358 méréseit és árukat láthatóan nem esnek túl messze egymástól. Az 1,2" Accuton magas egy esztergált fekete műanyag adapterbe szerelve került a Crescendo helyére. Kb. 1 órás váltó hangolás után sikerült megtalálni az optimális beállítást. Az első megszólalás rögtön jelezte, hogy jó lesz. Megmaradtak a Crescendo-ban szeretett erények, a kiegyenlítettség, a fenséges tálalás, a nagy hangtömegek stabil kezelése, amihez hozzájöttek úgy pluszok, hogy a régi erősségek nem sérültek. Még több részlet, koherencia... Nagyon finom hang, ami nem szenved a régi Accuton magasnál hallott gyengeségektől. Csak ajánlani tudom!
  • A kerámia membrán színe jól passzol a Seas Excel magnéziumos típusokéhoz.
  • 58mm átmérője lehetővé teszi D'Appolito elrendezés estében a középsugárzók minél közelebb történő elhelyezését.

Ha most építenék új dobozt, akkor a CELL motorok mindenképpen a TOP3-ban lennének a listámon. És ha konkrétan az Accuton C30-6-358-hoz kéne választanom közepeket, akkor rögtön 2-2db C90-6-724 CELL közepet párosítanék a magasok mellé méghozzá D'Appolito elrendezésben. Ebből a párosításból biztosan egy mindenevő szörnyeteget lehet építeni, ami bírni fogja a hangerőt...